Modestylisten Malin Rudén välkomnar oss till sin lägenhet där New Story haft nöjet att rita och producera bokhyllor i klassisk stil till hennes arbetsrum. Malin och hennes familj bor i en gammal ombyggd skola på Östermalm som andas minimalism och danskt 60-tal.

Berätta om dig själv

- Jag har jobbat med mode hela mitt liv, men är också väldigt konst- och inredningsintresserad. Jag har även en blogg på The Way We Play.

Berätta om ert hem

- Vi köpte den på ritning, eftersom vi vuxit ur vår gamla lägenhet. Barnen ville ha varsitt rum och jag såg fram emot att få ett eget arbetsrum. Andreas, som är lite mindre spontan än jag skrev på efter att vi sett visningslägenheten (med samma materialval som vi har). Sedan tog det 1,5 år innan vi kunde flytta in. Det är en gammal skola som blivit ombyggd till lägenheter och i vår lägenhet har det varit skolsal, vilket känns på takhöjden (ca 3,70).

Skiljer sig din inredningsstil från din klädstil eller går de hand i hand?

- Jag tycker att de går hand i hand. Jag är minimalist som inte har så mycket mönster, och jag gillar sobra, naturnära färger som svart, grått brunt, beige och offwhite, och det är väl ungefär exakt de färger som vi har hemma. Och precis som med mina kläder så har vi möbler som är köpta med omsorg och som vi hoppas att ha länge.

Berätta om processen med New Story, hur såg era behov och önskemål ut?

- Ja - tillbaka till det där efterlängtade arbetsrummet. Jag har haft ett skrivbord från dag ett, men resten av rummet blev någon slags lager för sådant som vi inte visste vad vi skulle göra av. En vägg fylld med tavlor som inte hängts upp, en gammal fåtölj som egentligen var alldeles för stor för rummet, och en tillfällig hylla alldeles plottrig av pärmar och diverse nitty gritty. Jag såg en New Story bokhylla swisha förbi i mitt flöde, gjorde en skärmdump och kontaktade ägaren. Jag visste inte att jag behövde en sådan bokhylla förrän jag såg den. Nu har jag kunnat fylla hyllorna med de böcker som länge legat i lådor i källaren, och bakom luckorna döljer sig numer all nitty gritty som jag inte vill ska synas.

Vad vill du att folk ska känna när de kommer hem till er?

- Fint men inte stelt. Varmt och trivsamt. Harmoniskt.

Vem skulle du helst vilja komma hem till?

- Carine Roitfield, eftersom hon är så inspirerande som stylist. Mest för att få träffa henne, alltså. Men hemmet är säkert jättefint det med.

Bästa konstmuseet?

- Har ju inte varit på alla, men Louisiana är min absoluta favorit, jag har sett så många fantastiska utställningar där och arkitekturen är magisk.

Modedesigner som aldrig gör dig besviken?

- Älskade Céline för några år sedan, då Phoebe Philo var designer, och tycker att det Natalia Altewai gör för Totême är jättefint. Men eftersom frågan var ”aldrig besviken” så måste jag ju svara Margiela, eftersom det under så många år har skapats magi där - inte minst när han designade för Hermés under 90-talet. Många märken hämtar sin inspiration där ifrån, inte minst Totême.

Inreder du och din man tillsammans?

- Ofta kommer idén från mig, eftersom jag har mer tid att tänka på det och rör mig i en mer kreativ värld. Men vi fattar alltid besluten ihop, jag skulle inte tycka det var roligt om han inte kände sig delaktig och tyckte det var fint.

Bästa designbutik i Stockholm?

- Dusty Deco var så länge min favorit och det har liksom inte kommit någon värdig efterträdare som blandar vintage och nytt med konst på det sättet som de gjorde.

Vilket är ditt favoritrum?

- Just nu är det ju arbetsrummet, blir glad varje gång jag går in. Det har blivit allas favoritrum, eftersom det nu också är gamingrum (vi flyttade in teven hit också) och med en soffa som går att göra om till säng, även övernattningsrum.

Mest inspirerande stad?

- Paris när jag var ung, New York under mina första verksamma år som stylist. Milano och Rom för att de är Milano och Rom. Men nu på senare år har Köpenhamn varit en stor källa till inspiration, för kulturen, gatulivet, maten och designen.

Stilepok du gillar särskilt mycket?

- Inredningsmässigt gillar jag ju danskt 60-tal, och även funktionalismen. Sen tycker jag ju om sekelskifte, eftersom vårt hus är byggt då. Bäst av allt gillar jag att blanda stilar, tycker t ex att våra 60-talsmöbler passar utmärkt in i vår sekelskifteslägenhet.