Ekonomen Pål Hodann som alltid varit barnsligt förtjust i dofter står på en antikmarknad i Frankrike där han hittar en vacker tvålask med namnet Victor Vaissier. Han börjar googla på namnet och en helt ny värld öppnar sig. Vaissier var på 1800-talet den stora franska tvålkungen men efter hans död tog framgångssagan slut. Pål bestämde sig för att återlansera varumärket och göra ett modernt koncept med starka influenser från varumärkets rika traditioner. Vi besökte Pål i deras lägenhet på Östermalm där vi ritat och producerat bokhyllor.

- Berätta om varför du valde att sluta ditt vanliga jobb inom finans för att satsa på tvål

Enkelt! Vad gör du helst, sitter vid ett skrivbord och hackar excel eller hittar spännande dofter till en ny tvål?
Jag längtade efter att få arbeta med en fysisk produkt, en produkt som kändes positiv och prisvärd.

- Hur skulle du beskriva Victor Vaissier idag?

Vi är ett modernt doftvarumärke som ständigt letar efter nya dofter och som aktivt söker hållbara lösningar på produkt, logistik och förpackningar.

- Vilken är den största utmaningen?

Att hitta hållbara lösningar som konsumenten är beredd att betala för.

- Vad har varit roligast hittills?

Att träffa en gammal bekant på gatan som berättar att de fick vår tvål i present av en kollega. Så kul att folk gillar produkterna.

- Nyheter, särskilda projekt som du vill dela med dig av?

Vi tittar mycket på hållbarhet. Att ha flaskor av 100% återvunnen plast vore fantastiskt. Vi är snart där. Vill även göra en limited edition med något av de gamla askarna som vi har hittat på marknader i Frankrike och på eBay. Finns fantastiska print från 1890-talet.

- Har du någon personlig favorit?

Älskar ljusblått och doften vi fick till i Atmosphere. Timjan och Eucalyptus. Magisk kombo.

- Berätta om ert hem

Måste vara praktiskt med tre barn och ständigt en massa kompisar på besök. Så många gemensamma utrymmen som möjligt tänkte vi. Men ändå en möjlighet att stänga in sig. Som i biblioteket till exempel.

- Hur såg processen ut med New Story, vad hade ni för önskemål och behov?

Skulle vara både arbetsplats, förvaring och bokhylla. Inget man hittar på Ikea direkt.,.. ha ha.
Vi hade några kompisar som tipsad om New Day och New Story och hade sett vad de gjort tidigare. Precis som med Vaissier. Högsta kvalitet utan att kosta för mycket.

- Har du något favoritrum i ert hem? Någon speciell plats som du tillbringar mest tid på – eller blir mest inspirerad av?

Faktiskt här i biblioteket. Man har kontakt med vardagsrum och kök men kan ändå vara ifred. Lite som ett örnnäste på toppen av ett berg… kanske konstig liknelse men härifrån ser eller hör man allt som händer i lägenheten.

- Vad vill du att folk ska känna när de kommer hem till er?

Modernt och välkomnande. Man ska inte känna att man kommer till en klassisk Östermalmslägenhet där man är rädd för att välta en ming-vas eller spilla på en orientalisk matta. Man ska känna sig hemma vare sig det är fest eller dagismiddag.

- Hur vet man när ett rum är färdigt, om någonsin?

När man går förbi rummet flera gånger per dag och tittar på någon detalj. En tavla man köpt, en lampa som passar in eller mina nya krukväxter som jag beundrar varje gång jag ser dem.

- Vad är tråkig inredningsstil för dig?

Folk med för mycket pengar men för lite självförtroende. Blir så ängsligt när man köper en italiensk soffa för obscena belopp bara för att man sett i Architectual Digest att Tom Ford har likadan. Bättre att känna lugnet och blanda Ikea med loppis och annat fint.

- Vem skulle du helst vilja komma hem till?

Ilse Crawford som inrett hotellet Ett Hem. Hon gör fantastiska inredningar.